Hisu Comeback pääsarjan SM-viestiin 21 vuoden tauon jälkeen

mennessä | helmi 23, 2024 | Urheilijanpolulla | 0 Kommenttia

Projekti extempore comeback pääsarjan hisu SM-viestiin.

Elettiin kuukautta ennen Imatran hiihtosuunnistuksen SM-keskimatkaa ja viestiä eikä minulla ollut kyllä aikomustakaan lähteä koko kisoihin, olihan kisat kaukana ja yksin en lähtisi majoittumaan. Ajatuksena oli, että käyn vain SM-sprintin, joka oli kohtuullisen ajomatkan päässä Valkealassa.

Mutta kun seuran vuosi sitten hiihtosuunnistuksesta innostunut 16v. Annika ja kaiken kokenut mestarisuunnistaja 47v. Maaret innostuttivat minut mukaan Himos Winter Trailn polkujuoksulenkillä ennen Himos Winter Trailn tapahtumaa, ei mua tarvinnut kauaa suostutella. Kesti ehkä kaksi minuttia että meillä oli joukkue valmiina. Yks 46v. siihen joukkueeseen oli ihan kuin viimeinen silaus ja rusetti päälle! laughing Takana varmaan joku hurjat 10 hiihtolenkkiä.

Lenkkeily muuten tosin oli ollut marraskuun lopusta lähtien monipuolisinta ja parempaa kuin vuosiin. Alla pari seuran testijuoksua, nelisen korttelicupia, useampi seuran jumppakerta, lasten suunnistuskoulun 11-14 vuotiaiden treenien vetokertoja, useita seuran kynnysjuoksuvetoja talvisilla poluilla höystettynä omilla hiihtolenkeillä, joissa PK:ta luistellen, tasatyöntöä tasaisella, loivaan alamäkeen ja ylämäkiin. Intervallia myös kisojen lähestyessä.

Ennen hisun SM-kisaviikonloppuja(sprintti / Valkeala ja keskimatka, viesti / Imatra vielä Himos Winter Trail 9km ja seuran talvileiri Vierumäellä, johon kuului verryttelyjä, ratavetoja (varmaan 15 vuoden tauon jälkeen), sprinttisuunnistusta, peliä, hiihtoa ja lihashuoltoa sekä kylpylässä lilluttelua ym.. Parin lepopäivän jälkeen ennen Imatran kisoja ti 17 km hiihtoa luistellen, keskiviikkona suksien testausta kevyesti 1h ja torstaina seuran testijuoksu 2km (itselleni kolmas marraskuun lopun jälkeen), jossa 47 sek. parannus joulukuun lopun kertaan. Vauhtia jalkoihin oli kivasti löytynyt, johon Vierumäen talvileiri varmasti antoi loppusilauksen.

SM-keskimatka 17.2

Imatran kylpylässä vietetyn yön ja kunnon buffetpöydän aamiaisen jälkeen lauantain SM-keskimatkan keli oli mitä parhain, kunnon raskas, upottavakin vesikeli.laughing Vettä satoi koko aamupäivän ja myös oman lähdön aikaan klo 11 jälkeen. Hiukan nauratti ja arvellutti silmälasien ja sadelipan yhdistelmä. Ei ollut kauheasti kokemusta, miten toimivat.

Verryttelyssä käytin eri suksia kuin kisassa, niin kuin olen aikoinaan oppinut, jotta kisasukset vettyisivät mahdollisimman vähän ennen lähtöä. Kisaan mulla oli ns. vesikelin sukset, joista ei kylläkään hirveästi ollut kisakokemusta. Ostinhan aikoinaan sukset sekä pakkas- että vesikelille n. 2006 lenkkihiihtoon lopettaessani hisusatsauksen samoihin aikoihin. Lenkkihiihtkokemusta kohtuullisen märässä vesikelissä sen sijaan oli. Ja tykkäsin että kestävät nyt ainakin jonkin verran vettä. “Peltosen punapohjat” aarteeni suoraan 90-luvulta omistan edelleen ja joilla 2000-luvun alkupuolella voitin yhden pääsarjan normaalimatkan kansallisenkin, jätin kuitenkin kotiin, koska hiihto-ominaisuuksia niillä ei hirveästi kovemmalla hiihtobaanalla ole. Ovat todella löysät “möhjön kelin sukset”!  Vaikka kompromissihan tämä hiihtosuunnistus jollain tavalla kaluston suhteen aina on. Pitäisi varmaan enemmän testailla ja vertailla.

Lähdössä oli onneksi sadesuojaa ja keksin ottaa myös paperia mukaan kisaan, jos katastrofi näkemisen suhteen iskee! Pyyhin silmälasini ja karttatelineen ja ennen lähtöä saikin olla sadesuojassa. Lähdön hetkellä sadekaan ei ollut onneksi niin kovaa. Keskimatkan kisa meni kohtuullisen hyvin, mitä nyt heti ykkösvälillä lensin selälleni, kun sukset tuntuivat niin liukkailta ja asento oli karttaa lukiessa takapainoinen. laughing Vielä ennen rastia mustan tien sijaan meinasin lähteä monen uran risteyksestä luistelu-uraa pitkin. +32 sek ekalla välillä takkiin. Muuten rastivälit menivät välillä todella sujuvasti, välillä semihyvin. Keskittymisen herpaantuessa välillä tulee melkoisia floppeja ja 10-11 oli sellainen. Luin että vältän käyriä ja menen käyrien suuntaisesti mutta sitten tajuankin, että mun rastihan on montussa ja joudun kuitenkin sinne laskemaan ja nyt edessä olikin todella jyrkkä ja hurja lasku ja pelkäsin että en pysy pystyssä vaikka kuinka jarrutan. No pysyin kuitenkin pystyssä mutta iso kiero oli jo tosia asia ja +1.15 takkiin lyhyehköllä välillä. Loppua kohden menin varmaan kisani parasta vauhtia, rastivälisijoitustenkin puitteissa joten maalissa D45 6.9km matkalla sija 7. ja aika 38.58 +5.38 Riikalle. Ja vajaa 3 minuuttia mitaliin. Viime vuonna ero keskimatkan SM- kisassa taisi olla yli 11 min, joten tyytyväinen sain olla! smile Loppua kohden vettä satoi aika lailla ja eihän tuo lippa niin suojaa, joten laseissa oli kyllä aikalailla vesipisaroita mutta kyllä sitä nyt kuitenkin näki eikä se silleen kamalasti oikeasti haitannut, sitä vaan monesti luulee. Ja kivaa olla kuitenkin taas vuosien tauon, useiden hiihtämättömienkin vuosienkin  jälkeen mukana meiningeissä! laughing Ihan superia!

Mä lähdössä verryttelemään vesisateeseen n. 35 min ennen keskimatkan lähtöä. Kuva Sanna Järvinen

D45 -sarjan keskimatkan rata

D21 viesti

Viestipäivän keli valkenikin sitten aivan toisenlaisena. Edellisen päivän ja yön aikana oli pakastanut ja tehnyt urat täten koviksi, liukkaiksi ja vauhdikkaiksi. Hiukan etukäteen hirvitti. Saatiin enteilevästi numeroksi 21 mutta meidän keski-iästähän se ei kertonut mitään. laughing Meidän joukkueen keski-iän ollessa 37,3 vuotta (16, 47 ja 46v.) Mutta sehän ei tietysti menoa yhtään haitannut. Päinvastoin! Tiesin että tämä tulee olemaan paras ja hauskin idea pitkään aikaan. Edellisen pääsarjan viestistä oli ehtinyt kulua jo 21 vuotta mutta pieni jännitys ja lataus oli ihan entisellään. Innostuksesta puhumattakaan.

Meijän joukkueen nuorin edellisvuonna hiihtosuunnistuksesta innostunut ja sitä kokeillut Annika selvitti hienosti ja rohkeasti aloitusosuuden nuoruuden innolla kokoneiden pääsarjalaisten joukossa ja lähetti kokeneen ja mitaleja suunnistuksessa ja hiihtosuunnistuksen viesteissä kahmineen Maaretin matkaan 10. Maaret tuli puolestaan vaihtoon 9. ja mä pääsin hurauttamaan matkaan 9., minuutin nuoren Rasti-Kurikan tytön jälkeen. En tosin tätä hoksannut keskittymiseltäni huomata.

Karttaa en meinannut oikeen saada nopeasti karttatelineeseen mutta ykkönen oli onneksi helppo ja kivuttomasti kuitenkin löysin ykköselle, lyhyen rastivälin jälkeen. Ykköseltä lähtiessä tuli ensimminen pyllähdys kun asento oli takapainoinen ja sukset niin pirun liukkaat! laughing No kakkosta kohden. Edellispäivänä piruttain ajattelin, että nyt varmaan sitten menen sinne monttuun, kun ei tietysti varmaan pitäisi ja kun edellispäivänä sitä kiersin niin innokkaasti vaikka monttuun olisi suorinta tietä pitänyt mennä. No aavistin tämän, mihin radat menevät ja kakkoselle meninkin aavisteluista huolimatta just niin kuin piti, eli harjanteita pitkin kuopat kiertäen.

Rastivälit menivät taas sujuvasti tai erittäin sujuvasti. Vitosella tuli kuitenkin keskittymisen herpaantuminen, kun en osannut lyhyellä välillä nopeasti päättää menenkö vasemmalta vai oikealta kiertäen isolle uralle. No urat vilisivät ja yhtäkkiä huomasin, ettei tule vastaan uraa, jolta pääsen isolle uralle. Liian kiire ja iso, turha lenkki tuli sitten kierrettyä. 3.11 kestävällä rastivälillä 1.55 parhaalle. 12-13 välillä tulin puolestaan oikein näytöstyyliin(kun tien ylityksissä oli niitä herttaisia talkoolaisia valvomassa tien ylitystä) laughing vauhdilla kahden tien yli ja sit olinkin että kuinkas monen tien yli olinkaan jo tullut. Siitä sitten 30sek. tuumaustauko, että missä hitossa oikeen olen. No sen selvitettyä kierrän hervottoman lenkin vain yrittäen päästä satadionin laitaan ja sieltä 13. rastille. Ja tämähän ei lainkaan ollut se nopein vaihtoehto mutta kun on kiire ja suunnistus jaloissa, niin näin siinä helposti käy! laughing 4.33 kestävällä rastivälillä +2.11 kärkeen.

Loppulenkillä vielä käyn kurkkaamassa ennen 14. rastia aukealla alueella risteystä liian aikasin(=ei sieltä mitään löytynyt! yell ja 14-15 välikään ei ollut mietittynä etukäteen eli n. 1min turhaa ajan hukkaa loppulenkillä.

7.9km matkalla aika 41.21 + 14.59 nuorelle Maria Hoskarille ankkuriosuudella. Itsekin aikoinaan 28min viestiaikoja parikyt vuotta sitten hisustaneena olin kuitenkin tyytyväinen päivän esitykseeni, katastrofiväliä ei tullut paremmin kulki myös kuin edellispäivänä ja 12/16 välistä meni kuitenkin hyvin tai erittäin hyvin. 15-20 lenkillä parin viime vuoden aikana ihan ookoo!foot-in-mouth Aika linjassa edellispäivän aikaan mutta olisi sitä n.4min kovempaakin radan parhaimillaan pystynyt hisuttelemaan! Ja loppusija oli 7. kymmenen matkaan lähteneen joukossa! laughing

Ja tämä pääsarjan viesti osallistuminen oli siis todellakin paras idea pitkiin aikoihin! Ehkä saatoimme myös olla viestiin eräänlainen piritys, päästiin hienosti ja hauskasti myös Reitin Mikon mainintoihin kaikki joukkeen jäsenet wink ja mentiinpä mm. loppusuoraajoissa ihan muiden malliin! Toivottavasti tämä myös innostuttaa myös jatkossa osallistumaan monenlaisilla kokoonpainoilla pääsarjan SM-viesteihin! 🙂 Matka ja rata kuitenkin soveltui erittäin hyvin myös veteraaneille ja nuorille! Kiitollinen myös viestin 1:7500 mittakaavasta!! Puiteet kisoille Ukonniemessä oli loistavat, radat mieleiset ja suosittelut Imatran kylpylälle majoituspaikkana!

Menossa rastille 13, kannustus taas raikasi stadionilla! laughing Video Annika Hahl

Mun loppukiri maaliin ankkuriosuudella joukkuekavereiden kannustaessa! laughing Video:Annika Hahl

Kuvassa mun viestin hajontarata

Meidän joukkue! <3 Kuva: Sanna Järvinen

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ex-maajoukkuehiihtosuunnistaja, nykyinen veteraanisuunnistaja, LitM, Lo ja mediapalvelujen toteuttaja ja -yrittäjä jakaa fiiliksiä, hetkiä, kokemuksia ja tietoja urheilumaailmasta mutta myös kauttaaltaan monipuolisesti laaja-alaisen koulutustaustani(liikuntatiede, media-ala, tunne-äly, opetus ja koulutus ym.) aloilta.

Mutta myös 38 vuotisen maajoukkuekin / hiihtosuunnistuskilpaurheilu-urani(Jämsän Retki-Veikot) kokemuksista, josta toivon olevan hyötyä ihan kenelle tahansa(nuorelle tai veteraanille, pääsarjaikäiselle, kuntoilijalle, lapsen vanhemmalle tai ohjaajalle!).

Yritys

Kirsi Salonen Creative
Y-tunnus: 3006166–4

Yhteystiedot

Kirsi Salonen
kirsi.p.salonen@gmail.como
Jämsä, FINLAND

 

Share This

Share this post with your friends!